Het Magazine Zorginstellingen heeft in samenwerking met DayC diverse artikelen gepubliceerd met nadruk op 'Healing Environment' en met bijzondere aandacht voor de principes van Feng Shui.

Geur, kleur, materiaal en inrichting beïnvloeden psyche en beleving
Terugblik op het project in Arnhem: Feng Shui in Eimersstaete
De kracht van Feng Shui : Feng Shui in 9 vragen
Feng Shui Slaapconcept binnen Zorginstellingen

In de zorg bestaan grote contrasten. Er zijn instellingen waarin het ´huiskamergevoel´ aanwezig is. Er zijn instellingen die meer doen denken aan een fabriek met lange gangen waar je in verdwaalt. Voor menigeen leidt dit tot angst en frustratie. Het gevoel en de beleving hoe je als patiënt of bezoeker
wordt opgevangen, wisselt enorm.Het hele gebouw speelt een rol op al onze zintuigen. De beleving staat centraal voor patiënt, bezoeker en het personeel.

De Feng Shui leer en ARTISTIC HEALING in het bijzonder dragen bij aan verbetering van die beleving voor de cliënten en de medewerkers.

Mijn focus ligt op uitstraling en beleving. Door observatie geef ik een indruk terug over effectiviteit van ontvangst, de locatie en inrichting van de werkplekken en reik ik mogelijkheden aan tot interne verbeteringen.

Geur is een belangrijk onderdeel van de beleving. Bloemen- en fruitgeuren verdiepen de ademhaling, waardoor de bloeddruk en het hartritme verlaagt en de spieren ontspannen. Er zijn diverse methodes om geur op eenvoudige manier te verspreiden via mobiele units, maar ook via kunst objecten en experience design. Ook stilte is belangrijk voor een goede dag- en nachtrust. Bij akoestische problemen reik ik mogelijkheden en alternatieven aan om dit op creatieve wijze te verbeteren c.q. op te lossen.

Kunst vermindert angst, inspireert, amuseert en bemoedigt. Door de omgeving zo aan te kleden dat het stress wegneemt, wordt ziekteherstel bevorderd. Dit betekent in de praktijk, dat medische apparatuur best zoveel mogelijk achter deurtjes wordt weggewerkt. Ik werk graag met wandbekleding met bloemenprints en beelden die je met het woord ´vredig´ kunt associëren. Ook streef ik naar optimalisatie van de hoeveelheid zon en daglicht in een gebouw, zodat je gemakkelijk kunt zien waar je bent en een goed uitzicht hebt. Ook dat vermindert stress.

Wat levert het op voor de verzorgende

Kleur is een krachtig en goedkoop middel en dient zorgvuldig gekozen te worden op basis van de functie van een ruimte. Werknemers met actieve functies zijn gebaat bij een ruimte die zinnenprikkelend is en bij voorbeeld directie- of managementleden worden extra ondersteund wanneer ze over een ruimte kunnen beschikken die rust uitstraalt zonder uitzicht op papierstapels. Zo kunnen zij zich optimaal concentreren c.q. in alle rust beslissingen nemen.

Op het gebied van innerlijke beleving signaleer/spiegel ik op o.a. positieve energie en motivatie, emotionele ondersteuning van de werknemers. Hoog gevoelige medewerkers kunnen onnodig stress of concentratieverlies krijgen wanneer ze te dicht bij deuren zitten die plotseling open gaan en betere prestaties leveren in een ruimte die op hun behoeftes is aangepast. Méér rendement en een ontspannen sfeer is vaak met kleine aanpassingen binnen handbereik.

Wat levert het op voor de patiënt

Door een stukje angst weg te nemen en een omgeving te creëren die bemoedigt (ook via Mind Control) en inspireert, kunnen complicaties verminderen, wordt eventueel de ligduur verkort en het levert een beter welzijn op. Patiënten die zich rustig voelen omdat ze zich gesteund voelen door hun omgeving en zo min mogelijk zicht hebben op medische apparatuur, zijn gemakkelijker te behandelen. Minder stress betekent in de praktijk vaak minder verdoving en pijnstillers. Doordat morfine het immuunsysteem onderdrukt, verhoogt het zelfgenezend vermogen bij afbouwen van morfine gebruik.

Conclusie

Door kennis uit Feng Shui en Artistic Healing in de praktijk actief toe te passen, kunnen we werken aan een situatie waarbij gastvrijheid, beleving en de mens centraal staat: De fysieke mens, de sociaal culturele mens, de mentale mens en de spirituele mens.

De kruisbestuiving tussen een Interieur Stylist specialistisch op het gebied van Feng Shui & Artistic Healing en een Interieur Architect zorgt voor een optimale beleving en inspirerende ruimtes, wat een positieve invloed heeft op onze gezondheid en levenslust.